Biografia
Joan Anton Mas és músic, compositor i artista visual. Neix a Cardedeu el 8 d’agost de 1959.
Ha treballat en arquitectura, topografia, música, pintura, fotografia i video-art. Ha realitzat estudis de bateria i harmonia.
És compositor de música per a teatre, radio, televisió, publicitat, cançons per a infants i banda simfònica.
Ha col·laborat com a bateria, productor o arranjador d’artistes i treballa en la seva obra sonora i visual.
Alguns treballs han obtingut el Premi Ciutat de Barcelona, Primer Premi Biennal de Barcelona, Premi Altaveu, Primer Premi Fundació Puig-Porret, Medalla d’or
Internationalen Duisburger Filmtagen (R.F.A.), etc…
Historial:
A partir dels 5 anys mostra una gran afecció per la percussió, fent ritmes a caixes metàl·liques de galetes, paelles, galledes, tapes de cassoles, bidons de sabó, etc … ” Recordo aquella època feliç, sempre mirant d’amagar aquells objectes sonors que prenia a la meva mare i la meva àvia per tal de no ser descobert, fins que em delatava el gran soroll que provocava en qualsevol racó els primers compassos de la meva orquestra “.
“Vaig tenir la sort de tenir com a veïns a un grup musical que tocaven versions dels Beatles, i podia veure els seus assaigs des d’una finestra. És en aquesta època (1967) quan vaig sentir que la música em podia emocionar molt més que els discursos que a l’escola, cada dia, em donaven les monges de la Companyia de Maria. “
Paradoxalment, les primeres experiències musicals les té durant el període dels cursos del batxillerat elemental quan un professor-capellà de religió, li ofereix la possibilitat d’assajar en una església que disposava d’instruments, en aquest temps també va fer amistat amb uns estudiants interns en un seminari de Pares Dominics i allà passaven hores practicant a l’aula de música.
L’estiu del 1974 comença la seva activitat professional en un estudi d’arquitectura i topografia, mentre estudia el batxillerat superior i sempre amb idea de realitzar en un futur estudis d’arquitectura.
“Varen ser anys d’una activitat frenètica doncs als matins treballava a l’oficina tècnica, per les tardes anava a l’institut i per les nits assajava o actuava amb grups amateurs primer i semiprofessionals més endavant, alhora anava a classes de bateria amb Salvador Niebla. El 1979 vaig entrar en un estudi per primera vegada per gravar el LP – “Triptic-” de La Coral Còsmica. Finalment vaig prendre la decisió de no continuar els meus estudis cap a l’arquitectura i dedicar-me a la música. A la meva família li va costar un temps en acceptar-ho, però sempre em van donar el seu suport. “
Comença els estudis de bateria amb el mestre Quim Solé i continua treballant en el taller d’arquitectura, fet que li aporta experiència dibuixant projectes d’edificis i planols topogràfics. Amb aquest coneixement descobreix un joc:
“Recordo la fantasia de penjar en una paret algun mapa topogràfic, de gran format, que havia trigat varies setmanes a realitzar, i mirar-lo en la penombra, i obtenir la ficció de veure, més que un treball tècnic, una pintura. Començo d’una manera autodidacta a pintar i m’apassiono cada vegada més per les arts plàstiques “.
L’any 1980 es matricula al Conservatori Municipal de Córdoba per continuar els estudis musicals, ja que és destinat a aquesta ciutat per complir el servei militar. A la caserna de l’exèrcit se’l destina a la banda militar i entra a l’orquestra.
A partir del 1982 els treballs com a músic professional són cada vegada més freqüents i col·labora amb grups i artistes com Barcelona Boulevard, Partaka, Q art jazz, Christa Lem, Big Band de Lluís Rovira, Ia Clua, Rolando Ojeda, Gato Pérez, etc.
En aquests anys viu una experiència de desil·lusió en conèixer de prop la realitat de la professió. “La gran dificultat de treballar al nostre país com a instrumentista o creador de músiques que jo somiava fer, i pel que fa a l’ofici de músic, molts dels professionals que anava trobant, jo veia que la passió, creativitat i la il·lusió s’anava apagant. Trobava decebedora també la manca d’interès que en el col·lectiu de músics, amb algunes excepcions, despertaven altres disciplines artístiques. Les connexions eren gairebé inexistents. Necessitava un canvi. “
El 1985 crea el grup de treball FURNAL, es constitueix com un equip dedicat a l’exploració i recerca d’altres músiques, noves tecnologies i l’aplicació d’aquestes al sector audiovisual. “Ens convertim en compositors autodidactes, sense normes, lliures, amb l’avidesa de trobar allò inesperat, inventàvem nous instruments, miràvem cap a tot arreu, buscàvem un nou so i noves imatges, podíem experimentar i barrejar l’inimaginable, ens sentíem útils …”
Cal destacar les següents composicions:
-Música per al vídeo-catàleg de JOYERIA CONTEMPORANEA EUROPEA. Fundació La Caixa.
-Composició per l’espectacle musical TIRAT DE LA MOTO. Companya Teatre de l’Ocàs.
-Composició per l’espectacle musical LÍNIA ROJA. Companyia Teatre de l’Ocàs.
-Composició de músiques per a les següents campanyes de publicitat per a cinema i TV: Gerblé, Trinaranjus, Moltex, Petronor, Walks Sanyo, Pop Ball, Williams, Nissan, Milkybar, Zis Zas Mattel, Crunch, Ejercito, Privata (planeador), Gatorade, Mister Músculo (Johnson), Trident, Aspirina Bayer, Banco Vitalicio, Colon , Vorago, Lotus Festina, Johny Walker, Seguros Regal Insurance, Civit, Icona, Iberia, Frosties, Continente, Saldeva, La Vanguardia, Malboro, Bollycao, L & M, Oscar Mayer, Starlux, Educación, Onda, Seat Ibiza, Baileys, etc.
El 1986 viu una experiència que li farà canviar el sentit i la visió que fins ara tenia de la música: treballar com a copista de l’obra Los Tarantos per a orquestra simfònica de Joan Albert Amargós, amb música de Paco de Lucía, encàrrec del Ballet Nacional. Aquest treball li desperta l’interès pel coneixement de la música simfònica, el llenguatge orquestral i en general la recerca i descobriment de nous compositors. Posteriorment inicia els estudis d’harmonia amb el compositor Maurici Villavechia.
“Fèiem aquestes classes amb una extraordinària il·lusió, utilitzàvem el tractat d’harmonia d’Arnold Shoemberg i ordenava la tècnica dels moviments de les veus i al mateix temps descobria un extraordinari tractat de filosofia respecte a la creació en l’art de la música … “
El 1987 en la trajectòria iniciada amb Furnal, el mateix equip forma el grup Gringos, la música i la imatge es treballa com una idea global. Va ser una formació pionera al nostre país en la incorporació del videoart en la seva obra i en els seus espectacles.
Amb aquesta formació editen diversos CD’s destacant els següents:
– Barcelona-Ficción-Romance (1989) recopilatori
– Gringos (1990)
– Històries del Carib (1993)
– Banzim Banzam (1994)
– Alter Músiques Natives (1995) recopilatori
– Jazz i noves músiques de Catalunya (1995) recopilatori
– Experimental music from Gràcia (1996) recopilatori
Els concerts de Gringos mes importants tant del país com d’Europa:
– Festival de vídeo de Tolosa (1988)
– Biennal de Barcelona (1989)
– Festival de Teatre de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona, 1990)
– Les Allumes (Nantes, 1990)
– Actual 91 (Logronyo, 1991)
– Festival de Nuevas Músicas de Sevilla (1991)
– Cicle inclassificables (Barcelona, 1991)
– Festes de la Mercè (Barcelona, 1991)
– Art Futura (Barcelona, 1992)
– El Piromusical de les Festes de la Mercè (Barcelona, 1992)
– Festival 38 º Rugissants (Grenoble, 1992)
– Mercat de Música Viva de Vic (Barcelona, 1994)
– L’Espai (Barcelona, 1995)
– Carnestoltes Català (Berlín, 1995)
Treballs destacats: (*Gringos , Mas)
-Composició de les sintonies SPUTNIK TV pel Canal 33 de Catalunya (1991)*
-Composició de la banda sonora per a l’espectacle del Pavellón de España (EXPO 92) “EL PALACIO DE LA MEMORIA” produït per ART FUTURA, també hi participen John Paul Jones i Peter Gabriel (1992)*
-Composició de la banda sonora per a la sèrie “Històries del Carib”. Produïda per TV3 (1991)*
-Composició de la banda sonora per al vídeo-wall de Telefónica del Pavellón de las Telecomunicaciones (Expo92) (Sevilla, 1992)*
-Composició de la música i actuació en directe en l’espectacle PIROMUSICAL92 que clausura les Festes de la Mercè de Barcelona (1992) *
-Composició de la banda sonora d’Els Pastorets per El Mercat de les Flors (Barcelona, 1992) *
-Composició de la nova sintonia SPUTNIK TV per al canal 33 (1993) *
-Producció i realització del capítol pilot “Foc a la sang” per a TV3 de la sèrie original Gringos “Paisatges sonors” (1994)*
-Composició de la banda sonora per a la coreografia “Jinete de peces sobre la ciudad” de la cia. Danat Dansa (1995)*
-Composició sintonia MTV (Anglaterra, 1995)*
-Composició de la banda sonora per la pel lícula “Le Ballet Mecànique” (de Ferrand Léger), estrenat a la mostra 100 Anys de Cinema, Filmoteca de Catalunya (1995)*
-Composició de les sintonies del Partit, l’Avantmatx i El Vestidor per a TV3 (1995) *
-Gravacions del CD “Sólo para niños” de Marc Parrot (1995)
-Composició de les sintonies de Tot l’Esport per al Canal 33 (1996)*
-Composició de sintonies, cortinetes i identificatius per a la programació 1997-1998 per CANAL +*
-Composició de totes les músiques per a les pel·lícules de presentació de Disney Channel per a Canal Satélite Digital (1998)*
-Composició de diverses sintonies per 40tv del Canal Satélite Digital (1998) *
-Gravacions dels CD´s i gira El Chaval de la Peca (1998-1999)
-Concert “Gargots” per al programa DEMA estrenat a la sala Becket de Barcelona (2000)
-Gravacions del CD “Rompecabezas” de Marc Parrot (2001)
-Col.laboracions com a músic i articulista per a les revistes Bateria Total i Teclado Total (2001)
-Composició “Pintalmón” per a grup de vent, piano, percussió, corda i electrònica (2001)
-Composició “El Peix” per a piano i violoncel (2001)
-Gravacions del CD “ Cap al Cel” de Marina Rossell (2002)
-Gravacions del CD “ Marítim” de Marina Rossell (2003)
-Composició de músiques per a la publicitat de Acadèmia de tennis Sánchez Vicario (2003)
-Producció i gravacions del CD “Dos maletas” de Marc Parrot (2004)
-Composició del Concert per a banda simfònica “l’Afilador” estrenat en el marc del festival LEM per la Banda Municipal de Barcelona (2004)
-Producció i gravacions del CD “Mentider” de Marc Parrot (2005)
-Composició de músiques per a l’obra “Al vostre gust” de William Shakespeare per a la inauguració del festival Grec de Barcelona (2005)
-Gravacions i arranjaments del Disc de la Marató (2005)
-Participació en la banda musical del programa La Marató de TV3 (2005)
-Participació en el grup instrumental de l’obra de teatre “Cuina Selecta” (2005)
-Gravacions del CD “Benvinguts al Club” del Club Super 3 (2006)
-Gravacions de la sintonia del programa “El Club” per a TV3 (2006)
-Gravacions del Disc de la Marató “ Si tinguessis dolor crònic..” de TV3 (2006)
-Gravacions de la sintonia del programa “Bocamoll” per a TV3 (2007)
-Producció i gravacions del CD “Interferència” de Marc Parrot (2007)
-Composició i realització de l’obra de videocreació CAZOS (2008)
-Arranjaments de cançons de Marc Parrot per a l’espectacle “Planeta eixut” SOS (2008)
-Participació i gravacions del programa Casal Rock de TV3 (2008)
-Gravacions CD Club Super3 (2008)
-Gravacions disc de la Marató “Contra les malalties greus” per a TV3 (2008)
-Gravacions de la sèrie “Sagrada Família” per a TV3 (2009)
-Participació i gravacions del programa Casal Rock per a TV3 (2009)
-Gravacions en concert pel DVD “Avions” de Marc Parrot (2009)
-Gravacions del CD “50 anys de la nova cançó” (2009)
-Gravacions disc de la Marató “Malalties minoritàries” per a TV3 (2009)
-Gira i concerts “50 anys de la nova cançó” amb Marc Parrot (2010)
-Participació i gravacions del programa Casal Rock per a TV3 (2010)
-Producció del CD “Eclíptica” de Santiago Latorre (2010)
-Gravacions disc de la Marató “Contra les lesions medul-lars..”de TV3 (2010)
-Producció i gravacions del CD “Començar per final” de Marc parrot (2011)
-Gravacions de la música de la sèrie “Sagrada Família” per a TV3 (2011)
-Gravacions CD Club Super3 (2011)
-Gira de l’espectacle musical “Ombres de Plata” de Marc Parrot (2011-2012)
-Gravacions del disc de la Marató “Regeneració i trasplantaments..”de TV3 (2011)
-Gravacions de la música de la sèrie “L’Illa del Far” de TV3 (2011-2012)
-Exposició de pintura i fotografia a l’Ermita de Sant Corneli de Cardedeu (2012)
-Gravacions del disc de la Marató “..El càncer, no” per a TV3 (2012)
-Gravacions del llibre-disc “Tots a taula” de Marc Parrot i Eva Armisén (2012)
-Exposició de pintura de l’obra “Tinta i cera” al Museu del càntir d’Argentona (2012)
-Direcció, producció i arranjaments del CD “Mac, Mec, Mic” per a TV3 (2013)
-Gravacions del CD “Connectem” del Club Super3 (2013)
-Exposició de pintura de l’obra “Filaments” al Museu del Càntir d’Argentona (2013)
-Gravacions del disc de la Marató “Malalties neurodegeneratives” per a TV3 (2013)
-Gravacions sintonies “Fish and Chips” (2013)
-Gravacions del CD “El musical” del Club Super3 (2014)
-Producció i gravacions del CD “Sortir per la finestra” de Marc Parrot (2014)
-Gravacions del disc de la Marató “Malalties del cor” per a TV3 (2014)
-Gravacions del CD “Arkandú” del Club Super3 (2015)
-Col-laboració en concerts amb Perla Batalla (2015)
-Gravacions del disc de la Marató “Diabetis o obesitat..” per a TV3 (2015)
-Direcció, producció i arranjaments del CD “Toca’t el melic” per a TV3 (2016)
-Gravacions del CD “25 anys” del Club Super3 per TV3 (2016)
-Gravacions del disc de la Marató “Tots tenim un costat bo..” per TV3 (2016)
-Concert simfònic amb l’OBC a l’Auditori de Barcelona dels 25 anys del Club Super3 (2016)
-Exposició de pintura de l’obra “Itineraris” al Museu del Càntir d’Argentona (2016)
-Gravacions de la sèrie “Kukurota” (2016)
-Gravacions del CD “Tenim el poder” del Club Super3 (2017)
-Concert amb Marc Parrot al “Off Liceu” del Liceu de Barcelona (2017)
-Gravacions del llibre-disc “Tinc un paper” de Marc Parrot i Eva Armisén” (2018)
-Composició de l’obra per a piano “DIÜRNS” (2019)
-Composició de l’obra “Nocturns” (2020)
-Exposició de fotografia de l’obra “Espirals” a la galeria Ronda Barcelona (2021)
Col-laboracions:
La Coral Còsmica, Marc Parrot, Maurici Villavecchia, El Chaval de la Peca, Club Super 3, Joan Sanmartí, Sergi Fecé, Marina Rossell, Lluis Llach, Estrella Morente, Dyango, Moncho, Sergio Dalma, Mónica Green, Perla Batalla, Helena Mas, Núria Feliu, Lluís Gabaldà, Cheb Balowski, Albert Fibla, Manolo Escobar, Jarabedepalo, Beth, Joan Masdéu, Nour, Animal, Paula Grande, Ivan Ferreiro, Joan Dausà, Abús, Tomás de los Santos, The Manzelles, Los Secretos…
Premis :
-Primer Premi de la III MUESTRA DE VIDEO JOVEN DE SEVILLA amb el vídeo “Exploració d’un espai fronterer” (1988)*
-Premi CIUTAT DE BARCELONA de música moderna i jazz (1989)*
-Primer Premi de la BIENNAL DE BARCELONA de música (1989)*
-Primer Premi al VI FESTIVAL DE VIDEO MUSICAL VITORIA-GASTEIZ amb el vídeo “Fous Tolosa” (1990)*
-Primer Premi al FESTIVAL NACIONAL DE VIDEOCREACIO DE REUS amb el vídeo “Ram’n’Ewe” (1990)*
-Prix Special du Jury amb el vídeo “Señuelo” i el Prix Ethnographique de la Casa Pairal de Perpinyà amb el vídeo “Ram’n’Ewe” al FESTIVAL VIDEO ESTAVAR-LLIVIA (1991)*
-Premi Imaginart 91 al millor treball en videoclip Ajuntament de Bullas Múrcia (1991)*
-Primer Premi V MOSTRA DE VIDEO JOVEN DE SEVILLA amb el vídeo “Fous Bla-Kira” (1991)*
-Primer Premi BIENNAL DE BARCELONA de cinema i vídeo (1991)*
-Medalla d’Or 8 INTERNATIONALE Duisburg FILMTAGEN Duisbourg (RFA) amb el vídeo “Señuelo” (1992)*
-Premi a la millor banda sonora III FESTIVAL DE VIDEO DE CANARIAS amb el vídeo “Ram’n’Ewe” (1992)*
-Nominats entre els 5 finalistes en l’apartat TV PROGRAMME-POPULAR MUSIC SPECIAL dels 2nd. INTERNATIONAL VISUAL MUSIC AWARDS al MIDEM de CANNES, amb el programa “PIROMUSICAL 92” produït per Gringos & TV3. Els altres programes finalistes són ADRIANO CELENTANO Live-The King of Idiots (Italy), HORSE OPERA (UK), MICHAEL JACKSON World Premiere Live (Àustria) i ZOOTV-U2 (UK) (1993)*
-Premi ALTAVEU93 (Barcelona) a l’experimentació i innovació musical al mitjà audiovisual (1993)*
-Primer Premi IX FESTIVAL DE VIDEO MUSICAL VITORIA-GASTEIZ amb el vídeo “Carscrap” (1993)*
-Primer Premi FUNDACIÓ PUIG-PORRET al millor espectacle musical del Mercat de Música Viva de Vic (1994)*
-Selecció als “GERMAN AWARD FOR VIDEO ART” dels DEUTSCHE VIDEOKUNSTPREIS amb el vídeo “Curiositat” (1994)*
-Disc d’Or a la producció musical del CD “Mac, Mec, Mic” (2013)
-Disc d’Or a la producció musical del CD “Toca’t el Melic” (2016)